vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapA vállalkozóKi a vállalkozó? - 1. rész

Ki a vállalkozó? – 1. rész

Ez az írás egy 3 részes sorozat első része, melyet a Quality Kontír könyvelőiroda vezetője, Gulyásné Mikás Krisztina írt és adott át nekünk, közzétételre. Az írás eredetileg a Quality Kontír weboldalán, a jokonyvelod.hu oldalon jelent meg.

KIT NEVEZÜNK HÉTKÖZNAPI NYELVEN VÁLLALKOZÓNAK?

Munkámban mindig feladatomnak, sőt inkább küldetésemnek éreztem a

vállalkozói és könyvelői gondolkodás egyre közelebb hozását egymáshoz.

Ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy vállalkozóként és egyben könyvelőként is a valóságnak megfelelően mutatom meg mindkét oldal szerepét, feladatát, munkáját. A következő három írásomban elsőként a „vállalkozás” mibenlétéről fogalmaznék meg néhány általános, ámde nem közhelyes gondolatot elsődlegesen a kisvállalkozások szemszögéből..

Ha azt hallod vállalkozó, mi jut elsőként eszedbe?

Milyen képre asszociálsz? Valljuk be sokaknak egy luxusautóval közlekedő, jól öltözött személy „ugrik” be, aki folyamatosan telefonál és felveti a pénz. Na ezt hívják sztereotípiának. Persze ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy vannak ilyenek is, de nézzük meg ki is a valódi vállalkozó!

IMég mielőtt a közgazdasági végzettségű olvasók nekem esnének és elmagyaráznák, hogy a vállalkozásoknak rengeteg szervezeti formája van, leszögezném

nem közgazdasági szempontból jellemzem a vállalkozásokat,

nem a tipikus vállalat vezetés eseteit taglalom, inkább mutatnám be azt a feladatkőrt amivel egy ember találkozik amikor vállalkozás létrehozására adja fejét, annak minden velejárójával. Ezért nem vállalkozás vezetőt, képviselőt, ügyvezetőt stb. fogok említeni az írásomban, hanem a Vállalkozó, mint gyűjtő fogalom lesz a hivatkozásom alanya. Elsőként elmondanám attól, hogy valaki valamilyen szervezeti formában vállalkozóként adószámmal rendelkezik és számlát állít ki még nem válik valódi vállalkozóvá.

Tipikus esete a leírt helyzetnek a kényszervállalkozás, amikor adott munkáltató nem munkaviszonyban foglalkoztatja a munkavállalót, hanem számlaadás ellenében fizeti ki a dolgozó munkája után járó jövedelmet. Persze jogilag ez is vállalkozásnak minősül a kvázi „vállalkozó” legnagyobb sajnálatára, azonban ettől függetlenül neki is szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy az adott vállalkozási formára vonatkozó összes jogszabályi előírásnak meg kell felelnie.

Ezek alapján leegyszerűsítve elmondható, azt a magánszemélyt, aki adott tevékenységet adószámmal rendelkezve valamilyen vállalkozási szervezeti formában gyakorol, hétköznapi nyelven vállalkozónak nevezünk. A valódi vállalkozást azonban sokkal inkább az a gyakorlati célzat teszi vállalkozássá, amivel a vállalkozó tevékenységét, feladatát végzi.  Folytatása következik.


Köszönjük az írást Gulyásné Mikás Krisztinának, a Quality Kontír könyvelőiroda, valamint a jokonyvelod.hu weboldal tulajdonosának! A Quality Kontír nagyon magas szinten nyújtott könyvelési szolgáltatással segíti a vállalkozásokat, akár egy lépés nélkül, digitális könyveléssel.

Quality Kontír – Minőségi könyvelés felsőfokon

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments