vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapJogMi alapján válassz céges ügyvédet induló vállalkozásodhoz?

Mi alapján válassz céges ügyvédet induló vállalkozásodhoz?

Eltérő, hogy milyen mértékben, de kisebb-nagyobb jogi segítségre egészen biztosan szükséged lesz, ha vállalkozás indítására adod a fejedet. Ez lehet a cégalapítás és egy-két dokumentum elkészítésében történő ügyvédi közreműködés, de az is előfordulhat, hogy folyamatosan szükséged lesz céges ügyvéd segítségére.

Egy korábbi írásban kifejtettük, hogy ez nagyon nem az a tevékenység, amit érdemes megpróbálnod saját magad. A jogi diploma, ügyvédi praxis megszerzése nem véletlenül olyan nehéz, nem véltelenül egy nagyon szabályozott, speciális iparág. Semmiképpen sem javasoljuk, hogy Te magad próbáld házilag megoldani a jogi problémáidat.

Azonban céges ügyvéd választása nem is annyira könnyű, a következőkben olvashatsz néhány szempontot, amiket érdemes átgondolnod.

A szempontokat egyrészt saját tapasztalat, vélemény alapján írtam, de kikértem a „másik oldal” véleményét is, a Szentes Ügyvédi Iroda képviseletében, Dr. Szentes Bence segített összeállítani a listát.

Milyen gyakran lesz szükséged céges ügyvédre?
Ez fogja meghatározni, hogy átalánydíjban szerződsz egy ügyvédi irodával (ennek lényege, hogy minden hónapban fizetsz egy összeget, ami tartalmaz bizonyos mennyiségű munkát – így jellemzően olcsóbban jössz ki óradíjra lebontva, mintha ezeket projekt alapon rendelnéd meg) vagy ad hoc jelleggel, azaz ha éppen szükséged van jogi segítségre, akkor kérsz, de nincs folyamatos együttműködés, elköteleződés.

Természetesen a tevékenységed, iparágad is befolyásolja ezt a kérdést, vannak olyan vállalkozások, ahol muszáj folyamatosan igénybe venned jogi segítséget.

Mekkora kereted van rá?
Ez egy sarkalatos pont, mint minden igénybevenni kívánt szolgáltatás esetén. Azonban mivel itt a tét elég komoly, ezért elég speciális javaslatom van: inkább vedd a lehető legkevesebbszer igénybe egy talán drágább, de profi ügyvéd szolgáltatásait, ahelyett, hogy egy olcsóbb, de talán kevésbé kompetens jogász segítene gyakrabban.

Nézzünk egy példát!

Például erre gondolok: lehet, hogy valaki ajánl egy alacsony színvonalú átalánydíjas ügyvédi szolgáltatást havi 32.000 forintért, ami tartalmaz 3
4 óra munkát. Csábító lehet ezt választani, szemben a 30.000 forintos óradíjú, de profibb ügyvéd szolgáltatásaival szemben, mivel az átalánydíjas megbízás megadja az érzést, hogy „biztonságban vagyok, folyamatosan van ügyvédem”. Ez jogos, tényleg megnyugtató, hogy mindig van kihez fordulni. Azonban, ha nincs valóban szükséged folyamatosan a szolgáltatásokra, inkább fizess 2-3 havonta mondjuk 60.000 forintot 2 óra munkáért és mondj le az átalánydíj nyújtotta nyugalomról egy magasabb szolgáltatási színvonalért cserébe.
Nyilván az ideális megoldás, ha profi ügyvédet tudsz megbízni átalánydíjért, a fenti javaslat arra vonatkozott, ha választanod kell. Egyébként átalánydíjas megbízás is létezik több különböző áron, eltérő tartalommal, a Szentes Ügyvédi Irodánál is több szolgáltatási csomag közül választhatsz.

Kell valamilyen speciális tudás?
Előfordulhat, hogy nem elég egy általános ügyvéd, hanem olyasvalaki kell tevékenységed miatt, aki egy bizonyos problémára van szakosodva. Ilyen téma lehet pl. az egészségügy, a „modern” iparágak (IT, kutatások, kriptovaluták). Ha ezekben tevékenykedsz, érdemes olyan ügyvédet keresni, aki az adott területnek kifejezetten szakértője.

Helyileg hol található?
Ez egy érdekes kérdés, itt inkább az a javaslat, hogy gondold át, Neked mi a fontos. A 2020-as Covid járvány eléggé megváltoztatta a személyes találkozókhoz való hozzáállást, például a Szentes Ügyvédi Iroda is kialakított egy kifejezetten online ügyvédi szolgáltatást (a hagyományos mellett), ahol telefonon, videóhívásban, illetve saját futárral szállított dokumentumokkal zajlik a közös munka.
Azt kell átgondolnod, hogy Neked mennyire fontos a személyes találkozó. Ha nagyon, akkor értelemszerűen figyelembe kell venni, hogy az ügyvédi iroda helyileg hol található, azonban természetesen azt javaslom, hogy inkább utazz egy kicsivel többet (ha nincs a Szentes Irodáéhoz hasonló online szolgáltatásuk), ha a számodra legmegfelelőbb céges ügyvéd pont nem az utca végén található. Hidd el, megéri.

Referenciák
Ügyvédet kereshetsz simán a Google-ben is, de érdemes ajánlásokat is kérni, körbenézni, ki-milyen referenciákkal rendelkezik. Fontos, hogy nem feltétlenül a sztárügyvédekre gondolok! Neked induló vállalkozásként nem biztos, hogy az a legnagyobb segítség, ha a jogász előtted élvonalbeli focistával beszélt telefonon, vagy rendszeresen nyilatkozik TV-ben. Beszélj az ügyvéddel, kérdezd meg, milyen a Tiédhez hasonló eseteket látott, kérdezd meg ismerőseidet, nézz körbe üzleti klubokban stb.

Átláthatóság, transzparencia
A jogi szolgáltatás egy extrém módon bizalmi kérdés. Fontos, hogy olyan jogi partnert válassz, aki már az elejétől fogva tisztán, nyíltan, átláthatóan kommunikál. Ez különösen igaz a díjazásra! Nem célszerű kezdő vállalkozóként úgy belevágni egy ilyen együttműködésbe, hogy az ügyvéd egy „majd menet közben kiderül, nem tudom még pontosan” tájékoztatást ad a díjakról, szolgáltatásokról. Később sem örül neki senki, de egy kezdő vállalkozásnak komoly problémát okozhat, ha „megszalad” a díjazás úgy, hogy nem vagyunk felkészülve rá.

Fontos: az ügyvédi szakma nagyon szabályozott, például nem feltétlenül írhatnak minden díjat ki a weboldalra. Ha ezt tapasztalod, az nem jelenti, hogy az ügyvédi iroda titkolózna. A gond akkor van, ha egy személyes megkeresés, kapcsolatfelvétel során sem hallasz konkrétumokat.

+1 Személyes szimpátia
Ez nem egy objektív, mérhető, fekete-fehér szempont, megmondom őszintén, nem is gondoltam, hogy fontos lehet. Ugyanakkor Dr. Szentes Bence kifejezetten kiemelte, hogy habár nem szakmai, de nagyon is fontos, hogy meglegyen az összhang az ügyvéd és ügyfél között – különösen igaz ez egy hosszabb távú együttműködésre.

A jog a könyveléshez hasonlóan kritikus fontosságú terület. Ezért azt javaslom, hogy (ésszerű keretek között) az ár, illetve a kényelem másodlagos szempont legyen a Neked legmegfelelőbb céges ügyvéd kiválasztása során.

Remélem, a lista segített, már tisztábban látod, hogy kezdő vállalkozóként mi alapján válassz céges ügyvédet.

Köszönjük Dr. Szentes Bencének, hogy segített összeállítani a listát!

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments