vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapA vállalkozóMit szervezzek ki kezdő vállalkozóként?

Mit szervezzek ki kezdő vállalkozóként?

Mit szervezzek ki kezdő vállalkozóként? Nehéz kérdés, mert kezdő vállalkozóknak jellemzően több idejük mint pénzük van. Ezért is merül fel, hogy érdemes lenne ezt-azt magunknak megtanulni, majd elvégezni.

Kezdésnek a véleményem: Neked egyszemélyes, kezdő vállalkozóként számos „kalapot” kell viselned. Azonban hosszú távon úgy gondolom, a célod az kell legyen, hogy csak a főtevékenységeddel foglalkozz, amihez értesz, még később pedig már akár csak cégvezetéssel.
Például ha fodrász vagy, akkor azt tűzd ki célként, hogy csak frizurákat készíts, hajat vágj, később pedig a saját szalonodat, hálózatodat vezesd úgy, hogy akár nincs is olló a kezedben. Van, aki megelégszik az első szinttel is természetesen, sőt, kezdéskor talán ez a reális cél.

Na de ugorjunk vissza az induláshoz! Kellene szerződés, weboldal, valaki könyveljen, takarítsa a szalont, foglalkozzon a pénzügyekkel, csinálja a marketingedet, intézze az alapanyagok beszerzését stb. Mit szervezz ki ezek közül, milyen sorrendben?

Ami szinte biztosan fog kelleni és én nagyon erősen javaslom, hogy ne halogasd a kiszervezését az a könyvelés és a jog.

Az online hirdetéseid kezelését, tanulgathatod, csinálgathatod, a weboldaladat is reszelgetheted magadnak. Elmehetsz Te személyesen alapanyagokért, eszközökért, a szalon kitakarítását is meg tudod oldani.

A könyvelés és a jog viszont két olyan terület, ami amellett, hogy nagy tudást igényel, a nem (megfelelő) végzése komoly anyagi és jogi kockázatot képvisel.

Ha lassan tölt be a weboldalad, azért nem fogsz pénzbírságot kapni, valamint bíróság elé sem kerülsz, ha személyesen veszed meg a sampont.

Ha ezek megvannak és van „felesleges”, kiszervezésre költendő pénzed, több lehetőség áll előtted:
– szervezd ki, amiben nem vagy jó – én ezzel kezdeném
– szervezd ki, amit egyszerűen nem szeretsz csinálni
– végül pedig kiszervezhetsz olyasmit is, amiben jó vagy, szívesen csinálod, de a profit termelése szempontjából nem okos döntés, ha Te végzed el

Nézzünk példákat!

Első eset: mondjuk Te csinálod a közösségi média bejegyzéseket, de nyűgnek érzed, sokáig tart, nem érzed magadénak – szervezd ki.

Nem szereted az adminisztrációt? Szervezd ki.

Na de mi a helyzet, ha imádod takarítani a szalont? Kikapcsol, szépen is csinálod, jól elvagy közben. Nehéz döntés: azt helyezd előtérbe, hogy jól érezd magad, vagy a vállalkozásod fejlődését? Ha utóbbit, akkor valószínűleg többet keresel, ha takarítás helyett hajat vágsz, képzed magad stb.

Fontos látni, hogy egy adott tevékenység ki nem szervezése pénzt vehet ki a vállalkozásodból, alternatív költségként.

Ha Te mondjuk megcsinálhatsz egy frizurát 9.000 Ft-ért 1 óra alatt, míg valaki 5.000 Ft-ért ugyanennyi idő alatt kitakarítja a szalont, akkor – szigorúan üzleti szemszögből – az a helyes döntés, ha valakinek fizetsz a takarításért, Te pedig plusz egy vendéget vállalsz.

De a döntés a Tiéd: ha Te sepregetés közben tudod lezárni a napodat, így kapcsolsz ki, csináld bátran, csak legyél tisztában a miértekkel.

Természetesen lehet más a sorrend, nincs két egyforma vállalkozó. Elképzelhető, hogy Te bizonyos feladatokat soha nem szervezel ki, míg másokat rendkívül korán. Bárhogy is legyen, reméljük írásunk segített megválaszolni a „mit szervezzek ki?” kérdést! De könyvelőn és jogászon tényleg ne spórolj 🙂

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments