vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapA vállalkozó5+1 tipp az otthoni munkavézéshez

5+1 tipp az otthoni munkavézéshez

Kezdő, induló vállalkozóként gyakori, hogy otthonról, állandó iroda nélkül dolgozol a cégeden. Ez számos – a hatékonyságot megnehezítő – kihívást rejt magában, melyekre először talán nem is gondolnál. Ez az írás a hatékony otthoni munkavégzés támogatásáért íródott, hogy meg tudd előzni a leggyakoribb problémákat és már rögtön az elejétől optimális módon végezd feladataidat.

1. Döntsd el, hogy dolgozol
Ez talán viccesen, feleslegesen hangzik, de a hozzáállásodban, lelki állapotodban meglátszik, hogy agyban is átálltál-e a munkára. Ha bekapcsolod a TV-t, közben a telefonodon csinálsz valami munkához kapcsolódó dolgot, az nem lesz a leghatékonyabb. Természetesen betehetsz egy mosást közben, de az agyad alapvetően a munkára koncentráljon. „Habár itthon vagyok, én most dolgozni fogok.”

2. Mások is tudjanak erről
Tájékoztasd a családodat, hogy most éppen dolgozol és attól, hogy otthon vagy nem feltétlenül érsz rá. Ha egyébként van irodád, de éppen otthonról dolgozol, akkor különösen gyakori, hogy a körülöttünk lévők „otthon van, tehát most biztosan nem dolgozik” következtetést vonják le. Természetesen az előző pontban leírt TV nézés közben valóban nem üvölt rólunk a kemény munka 🙂

3. Legyen helyed
Legyen egy sarok egy kis asztallal, amin a számítógéped van, legyen egy kis sarok a garázsban ami a műhelyed, legyen egy kis asztal, ahol csak varrsz, a termékeidet készíted. Ez segíteni fog az agyadnak átállni („a munkahelyemen vagyok”), valamint a körülöttünk lévőknek is („annál az asztalnál ül, tehát dolgozik”). Apróságnak tűnik, de hidd el, sokat számít.

4. Öltözz fel
Tényleg sokat számítanak a fizikai dolgok, ha elkészülsz, mintha egy hagyományos munkahelyre mennél be, segíteni fog, hogy átválts munka-üzemmódba.

5. Oszd be az idődet
Otthon bármennyire szeretnéd, elkerülhetetlen, hogy legyenek nem munkával kapcsolatos tevékenységek. Kicsit játszani a gyerekkel, elvinni a kutyát sétálni, lenyírni a füvet, kiteregetni… Nincs ezekkel a gond, de fontos, hogy nálad legyen a kontroll. Írd be a naptáradba, hogy mondjuk 9:00-11:30 munka, 11:30-12:30 házimunka 12:30 ebéd stb. Drasztikusnak hangzik, nem is muszáj minden percet így beosztani, de segít, ha megtervezed a „kizökkenéseket” is. A Pomodoro technika szintén sokat segíthet a feladatok ütemezésében, időbeosztásban.

+1 Menj el otthonról
Hoppá. Váratlan tipp az otthoni munkavégzéshez.
Ha a fentiekre nehezen veszed rá magad, a legegyszerűbb, ha elmész otthonról, beülsz egy kávézóba 1,5-2 órára és onnan dolgozol. Oda (ideális esetben :)) nem pizsamában mész, nem akadnak otthoni tevékenységek, nem szólnak folyamatosan hozzád. Emellett ez otthonoddal szemben itt nincs meg a „bármeddig lehetek itt” érzés, ami a tudatalattidat esetleg engedné ellustulni. Természetesen ez főleg szellemi tevékenység esetében alkalmazható, de nagyon hatékony tud lenni a „nem otthoni otthoni munkavégzés”.

Ha nehezen mennek ezek a pontok, kövesd a fokozatosság elvét és ne egyszerre építsd be mindet az otthoni munkavézésedbe. Lesz amelyik kényelmetlen, természetellenesnek érzed, de jó eséllyel az segít a legtöbbet!

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments