vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapEgyéb kategóriaWeboldal kell az új vállalkozásod számára?

Weboldal kell az új vállalkozásod számára?

Ha új a vállalkozásod, valószínűleg előbb-utóbb felmerül benned, hogy szükség lenne egy weboldalra. Egy új vállalkozás weboldala vízválasztó lehet, sok cég ismertté válásában kulcsfontosságú szerepet tölthet be egy jó weboldal, gyakorlatilag lehet, hogy ezen áll vagy bukik a dolog. Persze egy nem megfelelő weboldal is hasonló hatást érhet el – csak éppen ellentéteset.

Ha nem vagy rutinos vállalkozó és/vagy nem értesz hozzá, egy weboldal készíttetése rejthet néhány buktatót, ezekben segít ez az írás. Mármint nem a buktatókban, hanem az elkerülésükben 🙂

Fontos: ez nem egy IT szakmai írás, inkább a teljesen laikusoknak szeretne egy kis útmutatást adni.

Nézzük konkrétan mikre lesz szükséged vállalkozásod új weboldalához!

  • Domain név. Ez a valami.hu, pl. az ujvallalkozas.hu vagy éppen az up2u.hu – Ennek a költsége a cikk írásának pillanatában nagyságrendileg nettó 1-2 ezer forint évente (először 2 év fizetendő, majd évente).
  • Tárhely: tulajdonképpen valaki biztosít Neked szabad területet, kapacitást, hogy a weboldaladat azon tárold. Mintha valaki a számítógépén biztosítana Neked mondjuk 2 gigabyte szabad területet, hogy ott tárold a “dolgaidat”. Itt elég nagy a szórás árban, normál méretű weboldal, extra igények hiányában kb. évi 15-20 ezer forint körüli összeggel számolhatsz.
  • Maga a weboldal: ez lehet egyedileg fejlesztett vagy egy kész “motort” (pl. WordPress) használó weboldal. Ennek az ára néhányszor tízezer forinttól a csillagos égig terjedhet.
  • Szöveg, tartalom – sokan megakadnak ott, hogy megbíznak valakit a weboldal elkészítésével, majd amikor felmerül a “jó, de mi kerüljön rá?” kérdés, csak pislognak. Lehet, hogy olyan cég készíti a weboldaladat, akik tudnak segíteni szövegírásban, de egy programozótól ne várd, hogy frappáns bemutatkozó szöveget írjon Neked – nem is ez a feladata.
  • Képek, videók – főleg a mai weboldalak általános megjelenését nagyban meghatározzák a rajta található képek. Azonban ezek sem kerülnek oda maguktól, fel kell készülnöd, hogy biztosítanod kell képeket, akár ingyenes stock fotókból, akár saját forrásból.
  • „A webes”: valaki, aki megcsinálja Neked a weboldalt, ha Te magad nem tudod.

Nézzük, miket gondolj át, amikor a weboldalra, mint projektre gondolsz!

Tudd, hogy mit akarsz

Akkor fogsz tudni hatékonyan és gyorsan elkészíttetni egy weboldalt, ha tudod, hogy mit szeretnél. Legyen elképzelésed a designt illetően, tudd, mit akarsz megjeleníteni rajta, milyen tartalmat, funkciókat látnál szívesen és a legfontosabb: tudd, mit vársz a weboldaladtól.

Időbe fog telni

A weboldalad nem lesz készen napok alatt, de normális esetben évekig sem szabad elhúzódnia. Könnyű másra mutogatni, de a tapasztalataink szerint legalább olyan gyakran húzódik el egy weboldal elkészülése az ügyfél miatt mint a lassú kivitelező miatt.

Ki fogja megcsinálni?

A megfelelő kivitelező kiválasztása. Ez talán az egyik legnehezebb feladat. Az jó, ha ismerős ajánlásából indulsz ki, de azt nagyon nem javaslom, hogy ismerős, szívesség alapon csinálja meg a weboldaladat. Egyébként ezt kb. semmilyen, a vállalkozásodban felmerülő feladat esetén nem javaslom.

Vannak egyedi igényeid?

Egy fontos kérdés lesz a weboldalad készítésekor, hogy egy nulláról, egyedileg programozott oldalra lesz egy szükséged vagy meglévő keretrendszerekből indultok ki (pl. a fent említett WordPress, vagy Drupal Joomla stb.). Az, hogy itt melyik utat választod, nagyban befolyásolja a projektet. Egy egyedileg programozott weboldal, nagyon könnyen lesz milliós tétel, viszont valóban minden pontosan olyan lesz, amilyet Te szeretnél. A meglévő keretrendszerekből történő munka esetén olcsóbban, gyorsabban lesz weboldalad, de elképzelhető, hogy bizonyos kompromisszumokat kell majd kötnöd.

Ki fog hozzányúlni a későbbiekben?

Gondolj a jövőre is. Az egyetemista ismerős talán olcsón bevállalja szabadidejében a weboldal elkészítését, viszont ha 2-3 év múlva módosításokra van szükséged elérhető lesz még? Ha teljesen egyedi weboldalt programoztatsz, akkor szinte biztosan szükséged lesz fejlesztőre a későbbiekben is, lehet, hogy egész apró módosításokhoz is.

Egy új vállalkozás weboldalát készíttetni duplán is kihívás: jó eséllyel nem csináltattál még ilyet, másrészt nem biztos, hogy van rutinod a kivitelezőkkel történő együttműködésben. Bízunk benne, hogy írásunk segített, hogy ezek ellenére a weboldalad elkészíttetése minél inkább zökkenőmentes lesz.

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments