vasárnap, április 14, 2024
KezdőlapA vállalkozóPomodoro technika kezdő vállalkozóknak

Pomodoro technika kezdő vállalkozóknak

A Pomodoro technika egy rendkívül jó módszer hatékonyságod fejlesztésére. Ebben az írásban bemutatjuk, kezdő vállalkozóként hogyan érdemes használnod.

Ha nem kattintottál a fenti linkre, akkor tömören a módszer lényege:
– 25 perc koncentrált munka
-5 perc szünet
– 4 adag munka után egy hosszabb, 25-30 perces szünet

Egy induló vállalkozással rengeteg teendőd lesz/van, de ezt bizonyára Te is tudod. Ami probléma, az annak a meghatározása, hogy MIT is csinálj pontosan egy adott pillanatban.

Ilyesmik szoktak történni:
– Van egy tevékenység, amit szívesen végzel, emiatt túl sok időt töltesz vele.
– Azzal foglalkozol, ami éppen beesik, tűzoltás, egyik feladatról „ugrálsz” a másikra.
– Bizonyos feladatokat kerülsz, mert mondjuk nem szívesen végzed, emiatt elhalogatod.

Természetesen bármelyik esetben előfordulhat extra nehezítésként, hogy figyelmed elkalandozik.

Gyakori, hogy (érdeklődéstől függően) az iratok katonás rendben vannak, de a Facebook oldaladra nem került bejegyzés. Vagy remek blogbejegyzéseket írsz, viszont a könyvelőnek 2 hete el kellett volna küldened egy adag dokumentumot. Vagy a terméked már a végletekig van tökéletesítve, de a weboldalt, amin meg lehetne rendelni, még gondolati szinten sem kezdted el.

A Pomodoro technikát a figyelem elkalandozásának megakadályozására szokták leggyakrabban javasolni. Ezen a téren is remekül működik, de kezdő vállalkozóként van egy további előnye:
Segít megfelelő egyensúlyt tartani a különböző feladatok között.

Nézzünk néhány konkrét példát!
„Kellemes tevékenységek” esetén a Pomodoro technika segít, hogy ne töltsd az egész délutánt valamivel, amit szívesen csinálsz, de emiatt elveszel időt más, szükséges dolgokról.
Ha indítasz egy Pomodorot mondjuk „termékfejlesztés” céllal, akkor onnantól 25 perced van erre. Ez ad egy extra motivációt, hogy tudod, ezen időablakon belül kell a lehető legtöbbet haladnod, hiszen utána már „nem foglalkozhatsz” ezzel. Nyilván indíthatsz több Pomodorot azonos feladatra, de a lényeg ugyanez.

„Kellemetlen tevékenységek” esetén pedig a Pomodoro rákényszerít, hogy igenis csak azzal foglalkozz, amire azt a 25 percet dedikáltad. Ha mondjuk indítasz egy Pomodorot adminisztráció témában, akkor azalatt az idő alatt csak azzal foglalkozhatsz. Így hiába kalandoznál át másfajta tevékenységekre, tudod, hogy most nem lehet, ez a 25 perc csak erről szól. Ugyanakkor kicsit megnyugtat, hogy csak ezt a 25 percet kell „kibírnod”, aztán jön a pihenés és a következő Pomodoro, ami tippem szerint egész másról fog szólni 🙂

Arra is jó a módszer, hogy jobban megismerd magadat. Lesz olyan 25 perc, ami el fog repülni, míg a másik nagyon lassan fog telni. Ha nem tudod pontosan, mely tevékenységeket hanyagoltad eddig magadtól, most észre fogod venni. Ezek lesznek azok, amiknek nagyon nem akarsz nekikezdeni és nagyon várod, hogy vége legyen.

Tipp: ilyenkor könnyen kiderül az is, mit érdemes később kiszervezned.

A Pomodoro módszer nagyon jól használható az időblokkok módszerével együtt, a kettővel tényleg biztosra mehetsz, hogy vállalkozásod indítása során jusson mindenre elegendő idő, ugyanakkor ne ragadj le egy-egy tevékenységnél.

RELATED ARTICLES

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Most Popular

Recent Comments